Undersøgelse: Investorerne forstår nuancerne i ansvarlige investeringer
Danske Invests spørgeskemaundersøgelse viser, at investorerne har et nuanceret syn på ansvarlige investeringer, og accepterer at investere i selskaber, der er i en overgangsfase, men endnu ikke i mål med den grønne omstilling.
Danske Invest gennemførte tidligere i år en spørgeskemaundersøgelse, hvor vi spurgte 1000 aktive investorer om bæredygtighed og ansvarlige investeringer. Undersøgelsen viser, at fokus på ansvarlige investeringer er steget, siden vi sidst gennemførte en lignende undersøgelse i 2021, men tallet er fortsat lavt.
LÆS OGSÅ: Kan du genkende dig selv og dit forhold til bæredygtighed?
Fokusset på bæredygtighed i hverdagen er generelt stigende, men kun 16 procent forbinder bæredygtighed med investering. I 2021 var tallet 9 procent. Der er med andre ord en stigende forståelse for, at investeringer har indflydelse på den bæredygtige dagsorden, men det kan slet ikke hamle op med områder som affaldssortering og energiforbrug, der med henholdsvis 82 procent og 80 procent klart udgør det største fokusområde for de adspurgte investorer.
Om undersøgelsen
Danske Invest har i samarbejde med Norstat spurgt 1000 aktive danske investorer ind til deres holdninger til bæredygtighed generelt og til ansvarlige investeringer specifikt. Den samme spørgeskemaundersøgelse er blevet gennemført i Sverige, Norge og Finland.
Fire tendenser kendetegner investorerne:
- Bæredygtighed fylder stadig mere i hverdagen
- Flere investorer tror på, at investeringer kan påvirke den bæredygtige udvikling
- Unge, kvinder og byboere prioriterer bæredygtighed højest
- Lavt kendskab til bæredygtighedsbegreber
Investeringer kan gøre en forskel
Når respondenterne gøres opmærksomme på koblingen mellem investeringer og den grønne omstilling, ændrer billedet sig dog markant. Her svarer hele 72 procent, at investeringer kan gøre en forskel for den bæredygtige udvikling.72 procent mener, at investeringer kan gøre en forskel for den bæredygtige udvikling, hvis de bliver gjort opmærksomme på sammenhængen.
”Når vi spørger investorerne, er der en tro på, at Danske Invest gennem investeringer kan gøre en forskel, og det er utroligt positivt,” siger Robert Mikkelstrup, Danske Invests administrerende direktør, som har læst undersøgelsen med stor interesse.
Tror på selskaber i overgangsfase
Undersøgelsen viser også med al tydelighed, at billedet af ansvarlige investeringer er nuanceret. Der er blandt de adspurgte investorer en generel accept af at investere i selskaber i transition, der altså endnu ikke er helt i mål med den grønne omstilling.”Enhver omstilling starter med det udgangspunkt, en virksomhed har. Den nuance har investorerne forstået, selvom det i medierne ofte opstilles mere sort/hvidt,”
Robert Mikkelstrup, Adm. Dir. Danske Invest
Faktisk er der mere end dobbelt så mange, der svarer ja til at ville investere i såkaldt sorte selskaber, hvis de altså har planer om at blive mere bæredygtige, end dem der svarer nej (43 procent mod 20 procent). Tallet er endnu højere, når spørgsmålet specifikt handler om olie, luftfart, gas og andre CO2-udledere, som har planer om at blive mere bæredygtige. Her er 49 procent villige til at investere, mens 23 procent ikke er interesserede i at inkludere den slags investeringer i deres portefølje.
Robert Mikkelstrup, adm. dir., Danske Invest
Aktivt ejerskab betaler sig
Adspurgt om investorer kan påvirke selskaberne til at gå i en bæredygtig retning, er det kun 3 procent, der direkte afviser og 17 procent som mener, at det kun kan lade sig gøre i mindre grad, 74 procent mener, at de i nogen eller i høj grad kan påvirke selskaberne i en mere bæredygtig retning.
Der er altså generelt en tiltro til aktivt ejerskab, hvilket flugter med Danske Invests tilgang til ansvarlige investeringer.
”Vi arbejder løbende og struktureret med aktivt ejerskab i relation til de enkelte virksomheder. Fremadrettet er det vigtigt, at vi bliver endnu bedre til at kvantificere udviklingen i omstillingen ud fra de informationer, vi fremskaffer for at sikre, at de opstillede mål nås,” uddyber Robert Mikkelstrup.
Nej tak til tobak
Olie- og gasselskaber (fossile brændstoffer) er end ikke i top ti, når investorerne skal liste, hvad de ikke vil investere i. Her ligger for eksempel tobak i top. Det er der 71 procent, som ikke vil investere i. Det er et produkt, Danske Invest allerede i 2019 ekskluderede fra samtlige fonde (med en grænseværdi på max 5 procent). Helt nede på 12. pladsen befinder fossile brændstoffer sig, hvor 34 procent svarer, at det er et felt, de ikke vil investere i.
Hvis du vil vide mere om vores arbejde med aktivt ejerskab eller gå i dybden med Danske Invests eksklusioner, så kan du læse meget mere her: Aktivt ejerskab er vejen til positive forandringer.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.