Ny fond fokuserer på FNs Verdensmål i emerging markets
En eksisterende Danske Invest ESG-fond vil blive til en fond med et bæredygtigt investeringsmål med fokus på at investere i aktier i emerging markets, som bidrager til FNs Verdensmål.
Den 21. november 2022 vil Danske Invest Emerging and Frontier Markets ændre sin tilgang til ESG og blive til en fond med et bæredygtigt investeringsmål (en såkaldt artikel 9-fond i EU’s ’Forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger’). Fonden skifter navn til Danske Invest Emerging Markets Sustainable Future. Samtidig vil fondens løbende adminstrationsomkostninger blive reduceret fra 2,30% til 1,92%.
Udover et mål om at skabe et attraktivt afkast, vil fondens bæredygtige mål være at bidrage positivt til FNs Verdensmål i emerging markets og at bidrage til landenes transition til en mere bæredygtig økonomi.
”Vi er glade for at kunne tilføje endnu en fond med et bæredygtigt investeringsmål til vores produktudbud. I Danske Invest har vi arbejdet med ansvarlige investeringer i mange år, og vi har fortsat stort fokus på at udvikle relevante bæredygtige investeringsfonde til vores investorer og på at være med til at understøtte omstillingen til et mere bæredygtigt samfund,” siger Robert Mikkelstrup, administrerende direktør i Danske Invest.
Rebalanceringen af fonden vil starte den 21. november 2022 og forventes at tage 2-4 uger.
Fonden vil blive forvaltet af Emerging Markets-aktieteamet bestående af fire chefporteføljeforvaltere: Olga Karakozova, Antti Raappana, Ole Gotthardt og Måns Beckeman. Alle porteføljeforvaltere har omfattende erfaring i emerging markets og er særlige dygtige til aktieudvælgelse, hvilket bekræftes af stærke afkast i de fonde, de har forvaltet.
Emerging markets er afhængige af virksomheder til at opnå Verdensmål
De 17 Verdensmål er blevet udviklet for, at lande kan opnå en bedre og mere bæredygtig fremtid, men ifølge Ole Gotthardt, chefporteføljeforvalter, varierer niveauet meget i emerging markets-landene. De fleste af landene har sat egne mål for, hvilket niveau de sigter mod, men i modsætning til, hvad vi er vant til i de nordiske lande, er regeringerne og den offentlige sektor i emerging markets stærkt afhængige af private virksomheder for at nå målene.”Regeringerne i emerging markets har brug for hjælp fra den private sektor til at bevæge sig i den rigtige retning i et passende tempo. Regeringerne og de offentlige sektorer har ikke den finansielle kapacitet til at nå verdensmålene selv. Der er store individuelle forskelle på, hvor langt landene er både miljømæssigt og socialt, og lokale virksomheder kan hjælpe landene med at gøre forskellen mindre,” siger Ole Gotthardt og tilføjer:
”Banksektoren er et eksempel, hvor penetrationsniveauet i mange emerging market-lande er langt under de vestlige lande. Vi tager banker mere eller mindre for givet, men mange mennesker rundt om i verden har ikke let adgang til banker,” siger han.
Emerging markets er hovedleverandører af sjældne jordarter og metaller, såsom aluminium, kobber, nikkel og lithium, som er vigtige metaller for den grønne omstilling.
Chefporteføljemanager Måns Beckeman nævner den brasilianske aluminiumsproducent Companhia Brasileira de Alumínio (CBA) som et godt eksempel på en virksomhed, der laver et materiale, der er afgørende for den grønne omstilling.
"Vi mener, at CBA formår at lave aluminium på en meget mere miljøvenlig måde end langt de fleste aluminiumsvirksomheder i verden. Det skyldes, at elektriciteten der bruges i produktionen, kommer fra vandkraft," siger Måns Beckeman.
Hvordan udvælges de rigtige virksomheder?
Men hvordan udvælger teamet virksomhederne? Udover at lave den sædvanlige investeringsanalyse af potentielle virksomheder, kobler de virksomhedernes produkter og ydelser til FNs Verdensmål.”Vi ser på indtægten i virksomhederne. Hvad er deres produkter og tjenester, og er de relateret til at nå et eller flere af FNs Verdensmål? For eksempel er Telekom forbundet med Verdensmål 9, Industri, Innovation & Infrastruktur. På den måde kobler vi produkterne og tjenesterne til verdensmålene,” forklarer Olga Karakozova, som er chef for emerging markets aktieteamet.
Hun tilføjer, at det er meget opmuntrende at se, hvor mange af virksomhederne, der har verdensmålene som egne mål i deres årsrapporter, og hvordan de rapporterer deres bidrag til verdensmålene via deres produkter og services. Og hun forventer, at denne tendens vil fortsætte med at vokse i emerging markets.
Fakta om Danske Invest Emerging Markets Sustainable Future
- Fonden vil indeholde omkring 40-60 selskaber
- Mindst 80% af investeringerne vil være defineret som bæredygtige
- Stærkt fokus på aktivt ejerskab
- Fonden vil ikke investere i kul, tjæresand, tørv, kontroversielle våben, tobak, alkohol, fossile brændstoffer, spillevirksomhed, militært udstyr og pornografi i overensstemmelse med Danske Invests grænseværdier.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her (under ”dokumenter”).
Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af Danske Invest Management A/S’ fonde.
Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her.
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet.