DelClose

Derfor skal du lade udbytterne arbejde for dig

Hvis du vil have det maksimale ud af dine investeringer, er det vigtigt, at du forholder dig til udbytterne i dine aktiefonde. Ellers går du glip af ”renters rente effekten”, der ofte omtales som en af de stærkeste kræfter i investeringsuniverset.

”Hvor blev mit afkast af?”

Dette spørgsmål bliver af og til stillet af investorerne i Danske Invest, der vil have afklaret, hvorfor størrelsen på deres depot efter en længere årerække ikke er fulgt med den tilsvarende kursudvikling i markedet.

Nøglen til svaret knytter sig oftest til en særlig begivenhed i februar måned. Det er nemlig tidspunktet, hvor langt de fleste udbyttebetalende investeringsforeninger år efter år, deler ud af en del af afdelingens værdi til investorerne i form af udbytter. Og er du investeret i en aktiefond, der udbetaler udbytterne direkte til din bankkonto frem for at blive geninvesteret, risikerer du at gå glip af muligheden for et signifikant større afkast på længere sigt, hvis de ikke bliver geninvesteret. Du misser nemlig muligheden for at få fuld gavn af en af de stærkeste kræfter i universet; den såkaldte renters rente-effekt. Mere om den senere.
 

Automatisk geninvestering af udbytter

Udbytter er et vigtigt begreb at kende for alle, der har investeret i aktier. Det er nemlig navnet på det lille stykke af et selskabs værdi, som potentielt uddeles kontant hvert år til investorerne, hvis ellers udviklingen og overskuddet i selskabet berettiger til det i det forgangne år.

Når et aktieselskab udbetaler udbytter til sine investorer, bliver pengene taget fra selskabets samlede værdi, der dermed vil falde tilsvarende det beløb, der bliver udloddet. Det er ofte et lille beløb hvert år, der ikke gør det store væsen af sig. Men over en længere årrække, kan forskellen på om du geninvesterer eller ej, for alvor ses i dit depot. Du er nemlig gået glip af, at de penge, som i løbet af årene er udtaget som udbytter, arbejder for dig. Og det er her renters rente effekten spiller ind.


Eksponentielle kræfter i rentes rente

Men, hvorfor er renters rente-effekten så vigtig? Det er den, fordi den spiller en særdeles vigtig rolle i alt, der har med langsigtet investering at gøre. Det er bl.a. den effekt, der får formuen til at vokse relativt hurtigt i særligt den sidste del af et opsparingsforløb, hvor din formue stiger efter en eksponentiel kurve. Jo længere tidshorisont du har som investor, jo større bliver gevinsten ved en løbende geninvestering af udbytter dermed også. Det kan være lettere at forstå mekanismen, når det bliver illustreret i et konkret eksempel.
 
En forskel på 123.000 kroner i dette eksempel
Hvis du i 1995 havde investeret 100.000 kroner i globale aktier, var de ved udgangen af 2019 vokset til ca. 432.000 kroner, hvis du ikke havde gjort noget undervejs, baseret på afkastdata for MSCI World-indekset. Samtidig havde du i perioden modtaget ca. 87.450 kr. i udbytter efter skat (27 procent). I alt beløber det sig altså til ca. 519.450 kroner.

Men havde du løbende geninvesteret udbytterne i stedet for at bruge dem, var din opsparing i stedet vokset til omkring 642.400 kroner. (efter løbende beskatning af udbytterne på 27 procent.). I sidste ende havde du altså samlet set haft ca. 123.000 kroner mere.

 

Sådan får du automatisk geninvesteret dine udbytter

Hvis du er investeret i en aktiefond, skal du først og fremmest undersøge, om den er udbyttebetalende. (Hvilket i øvrigt langt de fleste fonde i Danmark er.) I Danske Invest kan du se det på navnet, da de er markeret med ”Klasse d.” D’et står for dividende, der er et andet ord for udbytter. Hedder den noget med ”akkumulerende”, indgår udbytterne automatisk i forvaltningen af fonden.

Er din fond udbyttebetalende og vil du ikke selv stå for geninvesteringen, kan du få din bank til at geninvestere dine udbytter i de samme fonde, som udbytterne er udbetalt fra. Så opnår du samtidig en besparelse, fordi udbytterne geninvesteres omkostningsfrit – dvs. uden at du skal betale kurtage og emissionstillæg. I Danske Bank er det gratis at oprette aftalen og nemt igennem Danske Banks netbank. Når du er logget ind skal du klikke på ”Vælg Investering” for den fond du er investeret i og igen trykke på ”Vælg Geninvestering”.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.