DelClose

Deltavarianten og kinesisk lovgivning svingede taktstokken i tredje kvartal

KVARTALSNYT: Politiske indgreb i Kina, udbrud af deltavarianten og fald i den globale vækst prægede tredje kvartal i de finansielle markeder og dermed også i fondene fra Danske Invest, der overordnet set har klaret sig flot i 2021.

Kvartalet kort fortalt

  • Tredje kvartal bød på et todelt aktiemarked, hvor Europa, USA og Japan trak det brede globale afkast i plus, imens Kina, Fjernøsten og de nye markeder tabte terræn
  • Efter halvandet år med støt stigende aktiekurser indfandt uroen sig på dele af aktiemarkedet - bl.a. som følge af en ny variant af corona og kinesisk aktienedtur
  • Obligationsmarkederne er fortsat præget af de lave renteniveauer, hvilket betyder, at det overvejende er obligationsfonde med højere risiko, der er i plus år til dato


Tredje kvartal i 2021 mindede os for alvor om, hvor forskelligt de finansielle markeder og dermed Danske Invests fonde kan udvikle sig i løbet af kort tid. Det gjaldt først og fremmest på aktiemarkederne, hvor Danske Invest Kina faldt med -12,7 procentpoint samtidig med, at Danske Invest Østeuropa steg med 9.2 procentpoint på tre måneder alene. Set over hele året er sidstnævnte oppe med 27,9 procent, hvorimod Danske Invest Kina lander på -6.1 procent år til dato.
 

Deltavarianten og politik ramte Sydøstasien

Kina løb helt naturligt med en stor del af overskrifterne i tredje kvartal 2021. Selvom udbruddet af delta-varianten også ramte den kinesiske befolkning, kom der hurtigt kontrol med spredningen. Til gengæld fik en række politiske tiltag i bl.a. undervisnings- og IT-sektoren langt større konsekvenser.

Flere kinesiske selskabers aktiekurser styrtdykkede fra den ene dag til den anden, hvor særlig Kinas tech-giganter blev ramt hårdt. Og mod slutningen af kvartalet gik nyheden om Evergrandes kollaps, et af landets største ejendomsselskaber, verden rundt og skabte yderligere uro. Udviklingen i Kina spredte sig til hele Sydøstasien, hvilket betød, at vores aktiefonde med fokus på Kina, Fjernøsten og de nye markeder blev ramt negativt i kvartalet.

LÆS OGSÅ: Uro på det kinesiske aktiemarked varsler nye tider
 

Globale og europæiske aktier i plus

Europa blev også ramt af den nye smittebølge. Krisen aftog dog hurtigt – blandt andet på grund af en succesfuld udrulning af vacciner. Situationen i Kina nåede kun kortvarigt at skabe utryghed på de europæiske børser, der endte som kvartalets vindere. Så selvom væksten også her faldt fra de høje niveauer fra det sene forår og tidlig sommer, fortsatte de positive afkast med Danske Invest Østeuropa i front.

USA blev hårdere ramt af deltavarianten, hvilket medvirkede til en afmatning i væksten. Det påvirkede dog kun kortvarigt de amerikanske aktiekurser, der i endnu et kvartal gav positive afkast. Det samme gjaldt for Japan, der ligeledes leverede pæne stigninger. Sammenlagt tegner der sig fortsat et overordnet billede af 2021, hvor det har været mest lukrativt at investere i aktier, med tocifrede afkasttal i de globale og vestligt orienterede aktiefonde.

I Danske Invest har vi generelt haft god grund til at være tilfredse med forvaltningen i 2021 ind til videre. På Danske Invests fondssider, kan du følge med i alle afkasttallene og se, hvordan de enkelte fonde har klaret sig.
 

Renteudviklingen præger fortsat obligationsmarkederne

Selvom det gik mere roligt for sig på obligationssiden, var der også her forskelle på afkastene i løbet af kvartalet. Vi så let negative afkast i fondene med vestlige statsobligationer, mens flere af fondene med virksomhedsobligationer gik i plus. Generelt skulle man være investeret i virksomhedsobligationsfondene for at få positive afkast i tredjekvartal.

Der tegner sig dermed fortsat et billede af, at risiko og afkast fortsat spiller en afgørende rolle for mulighederne for at få positive afkast på obligationssiden. Vi befinder os stadig i et økonomisk klima med negative renter, hvor en del af lavrisikofondene vil være udfordret på afkastene i de nærmeste år.

Husk også at besøge vores nye fondsuniverser, hvor vi går bag om fondene og sætter ansigter på dem, der forvalter dine penge.

God fornøjelse

Robert Mikkelstrup, Administrerende direktør i Danske Invest




Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Vi henviser dig til at læse prospekterne og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes herunder i ”Se mere her”


Data for Danske Invest Kina, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 1,6%, 2 års sigt 31,0%, 3 års sigt -1,8%, 4 års sigt 1,5%, 5 års sigt 17,7%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest Østeuropa, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 52,5%, 2 års sigt -25,4%, 3 års sigt 19,4%, 4 års sigt -2,6%, 5 års sigt 19,1%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest Europa - Akkumulerende, klasse DKK h: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 23,8%, 2 års sigt 1,7%, 3 års sigt 6,7%, 4 års sigt 0,5%, 5 års sigt 11,4%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest USA Indeks - Akkumulerende, klasse DKK h: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 27,8%, 2 års sigt 0,8%, 3 års sigt -4,7%, 4 års sigt 13,1%, 5 års sigt 15,1%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest Japan, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 21,8%, 2 års sigt -4,2%, 3 års sigt -1,4%, 4 års sigt 11,8%, 5 års sigt 13,4%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest Fjernøsten, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 21,9%, 2 års sigt 3,6%, 3 års sigt 10,3%, 4 års sigt 1,2%, 5 års sigt 10,1%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Data for Danske Invest Nye Markeder - Akkumulerende, klasse DKK: De årlige afkast pr. 30.09.2021 er på 1 års sigt 18,5%, 2 års sigt 5,6%, 3 års sigt 11,0%, 4 års sigt -7,1%, 5 års sigt 8,8%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her. 


Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.